GASHLİGHTİNG İLE NASIL MÜCADELE EDİLİR?

PSİKOLOJİ 09.11.2023 - 07:59, Güncelleme: 09.11.2023 - 07:59 1223+ kez okundu.
 

GASHLİGHTİNG İLE NASIL MÜCADELE EDİLİR?

Gashlightingin maalesef somut bir tedavisi olmamakla birlikte gashlightinge maruz kalan kişinin bu durumla başa çıkabilmesi için ilk yapması gereken şey gashlightinge maruz kaldığının farkına varması ve yaşanılan durumun gerçekliğiyle yüzleşmektir.
PSK.HAKAN YAYLA Gashlighting ile nasıl mücadele edilebilecğini anlattı. Gaslighting kişinin, kendi akıl sağlığını ya da gerçekliğini sorgular derecede ruhsal olarak manipüle edilmesi olarak ifade edilmektedir. Gaslighting’e maruz kalan birey, kendisini sürekli olarak yoksun hisseder, yapmış olduğu her şeyin yanlış olduğunu düşünür ve devamlı olarak alınganlık ile suçlanır. Gaslighting uygulayan kişiler ise genellikle psikolojik olarak manipüle ettikleri kişi üzerinde kontrol sağlamayı amaçlamaktadır. Gaslighting kelimesi psikolojik bir terimdir ve Türkçe' de tam karşılığı yoktur ve 1930'larda oynanmakta olan bir tiyatro oyunundan gelmektedir. Yazılmış olan senaryo metinine göre adam, eşini manipüle etmek için her gün gaz lambasının yanan ışığını azaltır. Eşi lambanın ışığının azaldığını düşünüp sorduğunda ise adam eşine sert bir biçimde karşılık vererek kadını küçük düşürür. Adam böylelikle kadının kendine olan güvenini kaybetmesini amaçlar. İşte bundan dolayı yapılmış olan bu psikolojik manipülasyon “Gaslighting” olarak ifade edilmektedir. Bu durum “Psikolojik İşkence” olarak da belirtilmektedir.  Gashlighting denilen manipülasyon türü genellikle erkekler tarafından kadınlara karşı kullanılan bir istismar türü olsa da bu durumun tam tersi olarak dominant yapıya sahip kadınların da erkeklere karşı bu manipülasyon tekniğini kullandığını görebiliriz. Bu manipülasyon tekniğini kullanan kişilerin karşısındaki bireyler zaman geçtikçe kendilerinden şüphe etmeye başlarlar ve bunun da sonucu olarak yaşanılan psikolojik işkenceden ötürü olaylardan kendilerini sorumlu tutmaya başlarlar. Bu nedenle gashlighting mağdurları benlik algısını kaybetme seviyesine gelebilirler. Gashlighting uygulayan kişilerin kullanmış olduğu birtakım manipülasyon teknikleri şunlardır: Karşı tarafı asla dinlemezler değersiz hissettirirler. Karşı tarafı küçümserler ve aşağılamaya çalışırlar. Yaptıklarını asla kabul etmezler ve inkar ederler. Yüksek ses tonuyla konuşup karşı tarafı suçlu psikolojisine sokarlar. Konudan konuya atlarlar. Karşı tarafın söylediklerini anlamamazlıktan gelirler. Gashlighting tekniğini kullanan kişilerin kurdukları cümleler şunlardır: "Aşırı alıngan ve duygusalsın." "Böyle bir şey olmadı tamamen uyduruyosun." "Senin sorunların var." "Psikolojik destek almalısın iyi değilsin." "Böyle olacağını ben söylemiştim." Gashlighting ile nasıl mücadele edilir? Gashlightingin maalesef somut bir tedavisi olmamakla birlikte gashlightinge maruz kalan kişinin bu durumla başa çıkabilmesi için ilk yapması gereken şey gashlightinge maruz kaldığının farkına varması ve yaşanılan durumun gerçekliğiyle yüzleşmektir. Ancak yine de kişinin öz benliğini sorgulatan bu ilişki içerisinde kalmak hiçbir sorunu çözmez bu yüzden bu gibi sorunları taşıyan bir ilişkiyi sonlandıramıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına başvurmalısınız.
Gashlightingin maalesef somut bir tedavisi olmamakla birlikte gashlightinge maruz kalan kişinin bu durumla başa çıkabilmesi için ilk yapması gereken şey gashlightinge maruz kaldığının farkına varması ve yaşanılan durumun gerçekliğiyle yüzleşmektir.

PSK.HAKAN YAYLA Gashlighting ile nasıl mücadele edilebilecğini anlattı.

Gaslighting kişinin, kendi akıl sağlığını ya da gerçekliğini sorgular derecede ruhsal olarak manipüle edilmesi olarak ifade edilmektedir. Gaslighting’e maruz kalan birey, kendisini sürekli olarak yoksun hisseder, yapmış olduğu her şeyin yanlış olduğunu düşünür ve devamlı olarak alınganlık ile suçlanır.

Gaslighting uygulayan kişiler ise genellikle psikolojik olarak manipüle ettikleri kişi üzerinde kontrol sağlamayı amaçlamaktadır.

Gaslighting kelimesi psikolojik bir terimdir ve Türkçe' de tam karşılığı yoktur ve 1930'larda oynanmakta olan bir tiyatro oyunundan gelmektedir.

Yazılmış olan senaryo metinine göre adam, eşini manipüle etmek için her gün gaz lambasının yanan ışığını azaltır. Eşi lambanın ışığının azaldığını düşünüp sorduğunda ise adam eşine sert bir biçimde karşılık vererek kadını küçük düşürür.

Adam böylelikle kadının kendine olan güvenini kaybetmesini amaçlar. İşte bundan dolayı yapılmış olan bu psikolojik manipülasyon “Gaslighting” olarak ifade edilmektedir.

Bu durum “Psikolojik İşkence” olarak da belirtilmektedir.  Gashlighting denilen manipülasyon türü genellikle erkekler tarafından kadınlara karşı kullanılan bir istismar türü olsa da bu durumun tam tersi olarak dominant yapıya sahip kadınların da erkeklere karşı bu manipülasyon tekniğini kullandığını görebiliriz.

Bu manipülasyon tekniğini kullanan kişilerin karşısındaki bireyler zaman geçtikçe kendilerinden şüphe etmeye başlarlar ve bunun da sonucu olarak yaşanılan psikolojik işkenceden ötürü olaylardan kendilerini sorumlu tutmaya başlarlar. Bu nedenle gashlighting mağdurları benlik algısını kaybetme seviyesine gelebilirler.

Gashlighting uygulayan kişilerin kullanmış olduğu birtakım manipülasyon teknikleri şunlardır:
Karşı tarafı asla dinlemezler değersiz hissettirirler.
Karşı tarafı küçümserler ve aşağılamaya çalışırlar.
Yaptıklarını asla kabul etmezler ve inkar ederler.
Yüksek ses tonuyla konuşup karşı tarafı suçlu psikolojisine sokarlar.
Konudan konuya atlarlar.
Karşı tarafın söylediklerini anlamamazlıktan gelirler.

Gashlighting tekniğini kullanan kişilerin kurdukları cümleler şunlardır:
"Aşırı alıngan ve duygusalsın."
"Böyle bir şey olmadı tamamen uyduruyosun."
"Senin sorunların var."
"Psikolojik destek almalısın iyi değilsin."
"Böyle olacağını ben söylemiştim."

Gashlighting ile nasıl mücadele edilir?
Gashlightingin maalesef somut bir tedavisi olmamakla birlikte gashlightinge maruz kalan kişinin bu durumla başa çıkabilmesi için ilk yapması gereken şey gashlightinge maruz kaldığının farkına varması ve yaşanılan durumun gerçekliğiyle yüzleşmektir.

Ancak yine de kişinin öz benliğini sorgulatan bu ilişki içerisinde kalmak hiçbir sorunu çözmez bu yüzden bu gibi sorunları taşıyan bir ilişkiyi sonlandıramıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına başvurmalısınız.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.