KISKANMAK SEVMEK DEĞİLDİR...

PSİKOLOJİ 09.11.2023 - 07:37, Güncelleme: 09.11.2023 - 17:17 1487+ kez okundu.
 

KISKANMAK SEVMEK DEĞİLDİR...

Çiftler arasında kıskançlığın tartışmalara sebep olduğunu gözlemleyebiliriz. Bir partnerin diğerini kıskanması problemleri ortaya çıkarmaktadır.
UZM.PSK.SEVDENUR YILDIRIM kıskanmak sevmek değilidir dedi. Yıldırım , yazısının devamında sizlere “Evlenmeden Önce” kitabından bir kesit aktarmak istiyorum. Bu kısım beni de çok etkilediği için sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü bu kısmı okuyana kadar hepimizin inandığı ve sonuna kadar savunduğu “Seven insan kıskanır” cümlesinin doğru olduğuna bende inanıyordum. Bu noktada hepimiz diyerek genellemenin doğru olmadığının farkındayım. O yüzden belli bir çoğunluk diye düzeltebiliriz dedi. Çiftler arasında kıskançlığın tartışmalara sebep olduğunu gözlemleyebiliriz. Bir partnerin diğerini kıskanması problemleri ortaya çıkarmaktadır. Bir partnerin diğerini kıskanmaması da problemlere sebep olmaktadır. Her iki durumda aslında problemlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Burası ilginç ama gerçek. Örneğin bir ilişki içerisinde erkeğin kadını kıskanmadığını varsayalım. Böyle bir durum karşısında kadının “Beni kıskanmıyor. Sevse kıskanır” dediğini sıkça duyarız. Çünkü bizler Korku Kültürü içerisinde büyüdük. Yani birilerinin üzerimizde baskı kurmasına, bizi yönetmesine alışığız. Buna öyle bir alışmışız ki farklı versiyonunu düşünmek imkansız hale geliyor. Oysa bir ilişki içerisinde partnerimiz tarafından sevildiğimizin kanıtı kıskanılmak değildir. Aksine partnerimizin bize saygı ve güven duyması sevildiğimizin işaretidir. Seven insan kıskanmaz. Seven insan saygı gösterir, değer verir, güvenir ve kendisine güvenilmesini sağlar. Bir ilişki içerisinde Değerler Kültürü hakim olmalıdır. Ne yazık ki Değerler Kültürünü bilmiyoruz. Doğan Cüceloğlu hocamız “Evlenmeden Önce” kitabının içerisinde bu konuyu çok detaylı bir şekilde ele almıştır. Değer Kültürü saygı duymayı gerektirir. Bizim için saygı duymak çok zor geliyor. Bunun sebebini bilmiyorum ama merak ediyorum. Bir insanın bir insana saygı duyması bu kadar zor olmamalıdır. Bir ilişki bu kadar problemli hale gelmek zorunda değildir. Bir ilişki içerisinde Değerler Kültürünü öğrenmek ve gelişmeye çalışmak bu kadar zor olmamalıdır. Bunun için harekete geçmeliyiz. Daha sağlıklı, mutlu, huzurlu ve gelişime açık ilişkiler yaşayabilmek için harekete geçmeliyiz. Mutlu bir evliliği başarmak mümkündür. Lütfen bunun için bilinçli hareket ediniz. Evlilik öncesinde bu gelişim için çaba gösteren bireylerin daha mutlu evliliklerinin olduğu görülmüştür. Peki siz neden kendinizi bu mutluluğa layık görmüyorsunuz? Belki de sorgulanması gereken nokta budur. Önce kendimizi tanımalıyız ki sonra karşımızdaki bireyi tanıyalım. Kendini tanımayan insan başkasını tanıyamaz. Ne yazık ki doğru bildiğimiz birçok yanlış var ve öğrenmek için çabalamıyoruz. Bu yazı da sizlere doğru bildiğimiz yanlışlardan birisini göstermek istedim. Son olarak şunu söyleyebiliriz ki; “Partnerimiz tarafından kıskanılmak sevildiğimiz anlamına gelmez”. Bu yazım birçok kişinin hoşuna gitmeyebilir ama gerçek budur. Artık kendimizi kandırmayalım. Sevmek ve sevilmek kıskanmanın ötesinde çok daha anlamlı duyguları barındırmaktadır. Saygı, güven, değer vb…
Çiftler arasında kıskançlığın tartışmalara sebep olduğunu gözlemleyebiliriz. Bir partnerin diğerini kıskanması problemleri ortaya çıkarmaktadır.

UZM.PSK.SEVDENUR YILDIRIM kıskanmak sevmek değilidir dedi.

Yıldırım , yazısının devamında sizlere “Evlenmeden Önce” kitabından bir kesit aktarmak istiyorum. Bu kısım beni de çok etkilediği için sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü bu kısmı okuyana kadar hepimizin inandığı ve sonuna kadar savunduğu “Seven insan kıskanır” cümlesinin doğru olduğuna bende inanıyordum. Bu noktada hepimiz diyerek genellemenin doğru olmadığının farkındayım. O yüzden belli bir çoğunluk diye düzeltebiliriz dedi.

Çiftler arasında kıskançlığın tartışmalara sebep olduğunu gözlemleyebiliriz. Bir partnerin diğerini kıskanması problemleri ortaya çıkarmaktadır.

Bir partnerin diğerini kıskanmaması da problemlere sebep olmaktadır. Her iki durumda aslında problemlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Burası ilginç ama gerçek. Örneğin bir ilişki içerisinde erkeğin kadını kıskanmadığını varsayalım.

Böyle bir durum karşısında kadının “Beni kıskanmıyor. Sevse kıskanır” dediğini sıkça duyarız. Çünkü bizler Korku Kültürü içerisinde büyüdük.

Yani birilerinin üzerimizde baskı kurmasına, bizi yönetmesine alışığız. Buna öyle bir alışmışız ki farklı versiyonunu düşünmek imkansız hale geliyor.

Oysa bir ilişki içerisinde partnerimiz tarafından sevildiğimizin kanıtı kıskanılmak değildir. Aksine partnerimizin bize saygı ve güven duyması sevildiğimizin işaretidir.

Seven insan kıskanmaz. Seven insan saygı gösterir, değer verir, güvenir ve kendisine güvenilmesini sağlar.
Bir ilişki içerisinde Değerler Kültürü hakim olmalıdır.

Ne yazık ki Değerler Kültürünü bilmiyoruz. Doğan Cüceloğlu hocamız “Evlenmeden Önce” kitabının içerisinde bu konuyu çok detaylı bir şekilde ele almıştır.

Değer Kültürü saygı duymayı gerektirir. Bizim için saygı duymak çok zor geliyor. Bunun sebebini bilmiyorum ama merak ediyorum.

Bir insanın bir insana saygı duyması bu kadar zor olmamalıdır. Bir ilişki bu kadar problemli hale gelmek
zorunda değildir. Bir ilişki içerisinde Değerler Kültürünü öğrenmek ve gelişmeye çalışmak bu
kadar zor olmamalıdır. Bunun için harekete geçmeliyiz.

Daha sağlıklı, mutlu, huzurlu ve gelişime açık ilişkiler yaşayabilmek için harekete geçmeliyiz. Mutlu bir evliliği başarmak mümkündür.

Lütfen bunun için bilinçli hareket ediniz. Evlilik öncesinde bu gelişim için çaba gösteren bireylerin daha mutlu evliliklerinin olduğu görülmüştür.

Peki siz neden kendinizi bu mutluluğa layık görmüyorsunuz?

Belki de sorgulanması gereken nokta budur. Önce kendimizi tanımalıyız ki sonra karşımızdaki bireyi tanıyalım. Kendini tanımayan insan başkasını tanıyamaz.

Ne yazık ki doğru bildiğimiz birçok yanlış var ve öğrenmek için çabalamıyoruz. Bu yazı da
sizlere doğru bildiğimiz yanlışlardan birisini göstermek istedim. Son olarak şunu
söyleyebiliriz ki; “Partnerimiz tarafından kıskanılmak sevildiğimiz anlamına gelmez”.

Bu yazım birçok kişinin hoşuna gitmeyebilir ama gerçek budur. Artık kendimizi kandırmayalım. Sevmek ve sevilmek kıskanmanın ötesinde çok daha anlamlı duyguları barındırmaktadır.

Saygı, güven, değer vb…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Canan
(09.11.2023 19:47 - #296)
Teşekkürler kaleminize yanlislarimizla yuzlesiyoruz sayenizde aslında gençlik bizden zeki olduğu na inanıyorum okuyup gozlemliyolar iyiki sizler varsiniz
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.