OKB'nin başlama yaşı 18-24 yaş aralığıdır

PSİKOLOJİ 27.11.2023 - 13:41, Güncelleme: 27.11.2023 - 13:41 890+ kez okundu.
 

OKB'nin başlama yaşı 18-24 yaş aralığıdır

PSK.DAN. AYSEL ÇULCU :Takıntısı olan bir kişinin eşlik eden bir zorlantısı olmaması çok nadir rastlanan bir durumdur.
OKB'nin Gözden Geçirilmesi Takıntısı olan bir kişinin eşlik eden bir zorlantısı olmaması çok nadir rastlanan bir durumdur. Buna karşın,OKB'si olan kişilerin çoğu "takıntılı bir şekilde uzun uzadıya düşünmekten",yani bir takıntının devamlı olarak ortaya çıkmasından yakınırlar. Erkekler ve kadınlarda OKB görülmü oranı hemen hemen aynıdır. Ancak OKB çocuklukta başlamış ise, bu oran değişebilir ve erkeklerde daha sık görülür. OKB'nin başlama yaşı genellikle 18-24 yaş aralığıdır. OKB'nin belirgin bir nedeni yoktur. OKB beyin oluşumundaki herhangi bir anormallikle ilişkili değildir ve belirgin geçmiş yaşantılar ya da kişilik özellikleri kimin bu bozukluğa yakalanacağına ilişkin bilgi vermemektedir.  Biz, insanlara çok önemli bir OKB araştırmacısı ve klinisyen olan Dr. Paul Salkovskis'in(1999) önerisine dayanarak şu öneride bulunuruz: Eğer takıntı ve zorlantılarınız için herhangi bir şey yapmazsanız, size 6 ay sonrasında takıntı ve zorlantılarınızın şimdikiyle aynı derecede olacağını garanti ederiz. Eğer tedaviyi izler ve elinizden geleni yaparsanız, takıntı ve zorlantılarınızın şimdikinden daha iyiye gitmiş olacağını garanti ederiz. Takıntı ve zorlantılarınız için ilaç tedavisi almayı düşünüyorsanız, öncelikle psikiyatrinize danışmanız gerekmektedir. Ne yazık ki; OKB'yi iyileştiren sihirli bir ilaç yoktur. İlaç tedavisinin,davranışların ortaya çıkmasını ya da belli bir davranışın gerçekleştirilmesini durdurmaya yardımcı olduğu görülmektedir. Ancak herkes ilaç tedavisinden fayda göremeyebilir ve kişiler tedaviyi bıraktıklarında ilacın faydaları çok uzun sürmez.
PSK.DAN. AYSEL ÇULCU :Takıntısı olan bir kişinin eşlik eden bir zorlantısı olmaması çok nadir rastlanan bir durumdur.

OKB'nin Gözden Geçirilmesi

Takıntısı olan bir kişinin eşlik eden bir zorlantısı olmaması çok nadir rastlanan bir durumdur.

Buna karşın,OKB'si olan kişilerin çoğu "takıntılı bir şekilde uzun uzadıya düşünmekten",yani bir takıntının devamlı olarak ortaya çıkmasından yakınırlar. Erkekler ve kadınlarda OKB görülmü oranı hemen hemen aynıdır. Ancak OKB çocuklukta başlamış ise, bu oran değişebilir ve erkeklerde daha sık görülür.

OKB'nin başlama yaşı genellikle 18-24 yaş aralığıdır.

OKB'nin belirgin bir nedeni yoktur. OKB beyin oluşumundaki herhangi bir anormallikle ilişkili değildir ve belirgin geçmiş yaşantılar ya da kişilik özellikleri kimin bu bozukluğa yakalanacağına ilişkin bilgi vermemektedir. 

Biz, insanlara çok önemli bir OKB araştırmacısı ve klinisyen olan Dr. Paul Salkovskis'in(1999) önerisine dayanarak şu öneride bulunuruz: Eğer takıntı ve zorlantılarınız için herhangi bir şey yapmazsanız, size 6 ay sonrasında takıntı ve zorlantılarınızın şimdikiyle aynı derecede olacağını garanti ederiz.

Eğer tedaviyi izler ve elinizden geleni yaparsanız, takıntı ve zorlantılarınızın şimdikinden daha iyiye gitmiş olacağını garanti ederiz. Takıntı ve zorlantılarınız için ilaç tedavisi almayı düşünüyorsanız, öncelikle psikiyatrinize danışmanız gerekmektedir.

Ne yazık ki; OKB'yi iyileştiren sihirli bir ilaç yoktur. İlaç tedavisinin,davranışların ortaya çıkmasını ya da belli bir davranışın gerçekleştirilmesini durdurmaya yardımcı olduğu görülmektedir.

Ancak herkes ilaç tedavisinden fayda göremeyebilir ve kişiler tedaviyi bıraktıklarında ilacın faydaları çok uzun sürmez.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.