Savaşların psikolojik yıkımları

DÜNYADAN 24.11.2023 - 13:59, Güncelleme: 24.11.2023 - 16:15 1140+ kez okundu.
 

Savaşların psikolojik yıkımları

Savaşların psikolojik etkileri ve yıkımlarını yazan Psk.Dan.Aysel Çulcu savaş anlarına tanıklık eden bireylerin yaşadığı psikolojik yıkımı tedavi etmenin çok zor olduğu belirtti.
   Savaş anlarına tanıklık eden bireylerin yaşadığı psikolojik yıkımı tedavi etmenin çok zor olduğu belirtiliyor.  Sirenler, tanklar, korku dolu anlar, yarım kalan hayatlar, cansız bedenler ve daha fazlası...     Savaş ve çatışmalar nedeniyle travmalar görülüyor, akıl sağlığını korumak zorlaşıyor ve oluşan psikiyatrik sorunların etkileri uzun sürüyor.    Çatışma ve savaşların neden olduğu kayıp, yaralanma, korku, kaygı ve tedirginlik gibi durumlar, toplumlara "psikolojik yıkım" olarak dönüyor.  "Sadece Filistin'in değil, İsrail'in çocukları da yaşananlardan etkileniyor" Çocuk ve genç psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri sözlerine savaş ve çatışma gibi durumlardan en çok etkilenen grupların başında çocukların geldiğini belirterek başladı.  Yetişkin bireylerin oturmuş bir kişiliği bulunduğuna işaret eden Çeri, çocukluk çağında ise tam da kişiliğin oluşmaya başladığı zamanlarda bu tür olayların bireyleri şekillendirdiği uyarısını yaptı.   Sadece savaş bölgelerindeki kişilerde değil; çatışma, bombalama ve benzeri olayları haber ya da çeşitli paylaşımlar yoluyla takip edenlerin ruh hallerinde de olumsuz etkiler görülebiliyor.  Savaşların yetişkinlerde depresyon, anksiyete, travma sonrası bozukluğa yol açtığı, psikoz ve şizofreni gibi durumlara neden olabildiği bilinmektedir.  Çatışma ortamında bireylerin canavara dönebildiği uyarısı yapılarak,  "Hayatta kalma güdüsü tavan yapar. Örneğin, suda boğulan biri varsa temkinli yaklaşmak gerekir çünkü o kişi can havliyle kurtulmaya çalışırken sizi de boğabilir. Hayatta kalma modu insana her türlü kötülüğü yaptırabilir. Savaş, insanlıktan çıkmanın (dehumanizasyon) en uç noktasıdır" denilmektedir.  "Savaş demek ayrılık, kayıp ve yas demektir, travma ve travma sonrası stres bozukluğu demektir"  Çoğu çocuğun ruh halinde (gülme, ağlama ve sinirlenme hallerinde) abartılı bir değişim meydana geldi. Yaşadıkları psikolojik travmalar, zihinsel gezinti (mind-wandering) ve işlev bozukluğu durumuna girmelerine neden oldu. Bazılarında enürezis nokturna (idrarını tutamama) gibi sağlık sorunları oluştu.  Gazze'de askeri saldırıyı takip eden üç ay içerisinde yaklaşık 2 bin 500 hamile kadın doğum yapacak. Bu kadınların çoğu yerinden edilmiş, psikolojik açıdan etkilenmiş ve ruhsal bozukluklardan ve travmalardan musdarip bir durumdalar.   "İsrail savaş uçakları yaşadığım bölgenin semalarında uçtuğu sürece savaş anılarını geri getireceği ve travmadan çıkmak için aldığım psikolojik tedavi seanslarının hepsinin etkisini azaltacağı nedeniyle rahatlama seanslarının hafızamdan silemeyeceği psikolojik sıkıntılar yaşıyorum."  Bunlar, Gazze şehrinin doğusunda, İsrail sınırına yakın bir bölgede yaşayan Rami adlı çocuğun sözleri.  Rami, İsrail savaş uçakları tarafından yıkılan evinin enkazını gördüğünden bu yana ciddi anlamda korkar oldu. Zira Rami uzman psikologların değerlendirmelerine göre Travma Sonrası stres Bozukluğu (TSSB) yaşıyor.
Savaşların psikolojik etkileri ve yıkımlarını yazan Psk.Dan.Aysel Çulcu savaş anlarına tanıklık eden bireylerin yaşadığı psikolojik yıkımı tedavi etmenin çok zor olduğu belirtti.
 
 Savaş anlarına tanıklık eden bireylerin yaşadığı psikolojik yıkımı tedavi etmenin çok zor olduğu belirtiliyor. 
Sirenler, tanklar, korku dolu anlar, yarım kalan hayatlar, cansız bedenler ve daha fazlası... 
 
 Savaş ve çatışmalar nedeniyle travmalar görülüyor, akıl sağlığını korumak zorlaşıyor ve oluşan psikiyatrik sorunların etkileri uzun sürüyor. 
 
Çatışma ve savaşların neden olduğu kayıp, yaralanma, korku, kaygı ve tedirginlik gibi durumlar, toplumlara "psikolojik yıkım" olarak dönüyor.
 "Sadece Filistin'in değil, İsrail'in çocukları da yaşananlardan etkileniyor" Çocuk ve genç psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri sözlerine savaş ve çatışma gibi durumlardan en çok etkilenen grupların başında çocukların geldiğini belirterek başladı. 
Yetişkin bireylerin oturmuş bir kişiliği bulunduğuna işaret eden Çeri, çocukluk çağında ise tam da kişiliğin oluşmaya başladığı zamanlarda bu tür olayların bireyleri şekillendirdiği uyarısını yaptı. 
 Sadece savaş bölgelerindeki kişilerde değil; çatışma, bombalama ve benzeri olayları haber ya da çeşitli paylaşımlar yoluyla takip edenlerin ruh hallerinde de olumsuz etkiler görülebiliyor. 
Savaşların yetişkinlerde depresyon, anksiyete, travma sonrası bozukluğa yol açtığı, psikoz ve şizofreni gibi durumlara neden olabildiği bilinmektedir. 
Çatışma ortamında bireylerin canavara dönebildiği uyarısı yapılarak, 
"Hayatta kalma güdüsü tavan yapar. Örneğin, suda boğulan biri varsa temkinli yaklaşmak gerekir çünkü o kişi can havliyle kurtulmaya çalışırken sizi de boğabilir. Hayatta kalma modu insana her türlü kötülüğü yaptırabilir. Savaş, insanlıktan çıkmanın (dehumanizasyon) en uç noktasıdır" denilmektedir.
 "Savaş demek ayrılık, kayıp ve yas demektir, travma ve travma sonrası stres bozukluğu demektir"
 Çoğu çocuğun ruh halinde (gülme, ağlama ve sinirlenme hallerinde) abartılı bir değişim meydana geldi. Yaşadıkları psikolojik travmalar, zihinsel gezinti (mind-wandering) ve işlev bozukluğu durumuna girmelerine neden oldu. Bazılarında enürezis nokturna (idrarını tutamama) gibi sağlık sorunları oluştu. 
Gazze'de askeri saldırıyı takip eden üç ay içerisinde yaklaşık 2 bin 500 hamile kadın doğum yapacak. Bu kadınların çoğu yerinden edilmiş, psikolojik açıdan etkilenmiş ve ruhsal bozukluklardan ve travmalardan musdarip bir durumdalar. 
 "İsrail savaş uçakları yaşadığım bölgenin semalarında uçtuğu sürece savaş anılarını geri getireceği ve travmadan çıkmak için aldığım psikolojik tedavi seanslarının hepsinin etkisini azaltacağı nedeniyle rahatlama seanslarının hafızamdan silemeyeceği psikolojik sıkıntılar yaşıyorum." 
Bunlar, Gazze şehrinin doğusunda, İsrail sınırına yakın bir bölgede yaşayan Rami adlı çocuğun sözleri. 
Rami, İsrail savaş uçakları tarafından yıkılan evinin enkazını gördüğünden bu yana ciddi anlamda korkar oldu. Zira Rami uzman psikologların değerlendirmelerine göre Travma Sonrası stres Bozukluğu (TSSB) yaşıyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.